Siermetselwerk Amsterdam fietsenstalling Leidseplein

Prachtig siermetselwerk voor fietsengarage Amsterdam

METSELWERKEN, ONDERAANNEMING

Betsema Bouwgroep realiseerde eerder dit jaar het prachtige siermetselwerk voor de nieuwe fietsenstalling onder het Kleine-Gartmansplantsoen, pal aan het Leidseplein in Amsterdam. Het metselwerk werd uitgevoerd in opdracht van Ballast Nedam.

Fietsenstalling met siermetselwerk in Amsterdamse School-stijl

Amsterdam is een fietsstad bij uitstek. Doel van de aanleg van de nieuwe fietsenstalling onder het Kleine-Gartmansplantsoen was het vrijhouden van de openbare ruimte. Architectenbureau ZJA verwierf samen met Ballast Nedam de opdracht van de gemeente Amsterdam om een ondergrondse fietsenstalling te bouwen onder het Kleine-Gartmansplantsoen, pal aan het Leidseplein. Zij maakten in samenwerking met kunstenaar Hans van Houwelingen een bijzonder ontwerp.

Siermetselwerk met historische uitstraling

In het ontwerp is bewust gekozen voor contrast in stijl en tijd. De kenmerkende Amsterdamse School-stijl van de brug over de Lijnbaansgracht is doorgezet in de wand van de entree van de fietsenstalling. Deze gemetselde wand in een warme rode baksteen loopt ondergronds in een rechte lijn door tot de entree op het Leidseplein. Voor een prettige en veilige sfeer is ervoor gezorgd dat ondergronds zoveel mogelijk daglicht binnen komt. Ook komen in de ondergrondse fietsenstalling veel historische elementen terug, waaronder het kenmerkende metselwerk. Betsema Bouwgroep was verantwoordelijk voor het metselwerk in Amsterdamse School-stijl, zoals op onderstaande foto’s te zien is.

Siermetselwerk Amsterdam fietsenstalling Leidseplein
Menu