Ontmanteling beeldbepalende torenkraan Betsema Bouwgroep luidt verhuizing in

NIEUWS

BALK – De enorme torenkraan op het terrein van Betsema Bouwgroep die al jaren boven Balk uittorent, werd afgelopen vrijdag ontmanteld. Betsema Bouwgroep verhuisd namelijk naar Lelystad en deze ontmanteling maakt onderdeel uit van deze verhuizing. De ontmanteling was een behoorlijke klus. De demontagewerkzaamheden begonnen al vroeg in de ochtend en pas laat op de middag stonden alle onderdelen op vrachtwagens. Stukje bij beetje werd het grote apparaat ontmanteld. Tien transporten waren nodig om de kraan van Balk naar zijn nieuwe bestemming in Duitsland te vervoeren. Daarmee veranderde de skyline van Balk ook.

De verhuizing is vooral ingegeven door efficiency, milieutechnische aspecten en kostenbesparing. ´Ons materieel ging steeds van bijvoorbeeld Rotterdam naar Balk en dan weer naar Utrecht of Amsterdam. Dat zorgde voor veel uitstoot, onnodige kosten en onnodig werk. In Lelystad zitten we veel centraler. Daar hebben we een stuk grond langs de snelweg gekocht dat twee keer zo groot is als wat we in Balk hebben,´ zei Jaap Betsema daar eerder al over. Op die plek staat nu het nieuwe bedrijfsgebouw met een nieuwe torenkraan. De locatie in Balk staat te koop.

Betsema Bouwgroep BV is in Balk en omstreken vooral bekend als metselbedrijf. De firma, die al vanaf 1965 vanuit Balk actief is, is echter veel breder met bedrijfsonderdelen voor bouw & ontwikkeling, onderaanneming en verhuur van bouwmachines. Zowel de particulier als de zakelijke klant kan er terecht. Eind 2013 werd Delfsma Bouw & Ontwikkeling overgenomen. Inmiddels is de groep breed actief in de bouw.

De firma is verder specialist in grote projecten. Zo ontwikkelt en bouwt Betsema Bouwgroep wijken van enkele tot tientallen energieneutrale gasloze woningen in Friesland en Noord-Holland. Voor de gemeente Medemblik werd in Nibbixwoude een modern sportcomplex gerealiseerd en voor de gemeente Rotterdam een bijzonder clubverzamelgebouw waar Feyenoord ook traint. Verder is de brandweerkazerne in Lemmer door Betsema Bouwgroep gebouwd. Jaap Betsema vertelt: ´We werken door vrijwel het hele land aan toonaangevende projecten; in alle grote steden, maar ook in kleinere plaatsen.´

Het bouwbedrijf werkt onder andere met grote hefplatforms. Daarmee kunnen projecten tot meer dan 70 meter worden uitgevoerd, terwijl de werknemers het werk gewoon staande kunnen doen. Er komen geen kruiwagens meer aan te pas. Materialen worden machinaal getransporteerd en ´staand werken´ betekent dat het werk minder belastend is. Rugklachten worden daardoor vrijwel uitgesloten. De circa 140 hefsteigers worden niet alleen voor eigen projecten gebruikt; ze worden ook door andere bedrijven gehuurd.

Met de komst in Lelystad heeft het bedrijf inmiddels nieuwe werkgelegenheid kunnen bieden. De helft van de mensen op kantoor en bij de materieeldienst in Lelystad komen inmiddels uit de omgeving Lelystad. ‘Daarnaast hebben wij plaats kunnen bieden aan bouwplaatspersoneel. Ondanks COVID-19 en de stikstofproblematiek groeit ons bedrijf gestaag door. De verhuizing naar Lelystad geeft ons bedrijf ook nieuwe kansen en groeimogelijkheden’, sluit Jaap Betsema af.

Menu