Betaalbaar energieneutraal wonen in Heerhugowaard stap dichterbij

NIEUWS

Project NeroZero in Heerhugowaard, dat gezond en energieneutraal wonen toegankelijk maakt voor de startersmarkt en sociale woningbouw, heeft een nieuwe mijlpaal bereikt. Delfsma Bouw & Ontwikkeling legde eerder deze maand de begane grondvloer voor de eerste 18 van in totaal 53 woningen, in nieuwbouwwijk De Draai. Het project is een initiatief van NeroZero BV, naar verwachting worden de eerste woningen eind dit jaar opgeleverd.

De NeroZero-woningen zijn volledig aardgasloos en energieneutraal. Dat is onder meer het resultaat van hoogwaardige isolatie, 3-laags glas, optimale luchtdichting en zonnepanelen die evenveel energie genereren als de ruimteverwarming, koeling, verlichting, ventilatie en warmtapwater verbruiken. De eerste 18 woningen worden bovendien voorzien van een bodemwarmtepomp met koeling. Daardoor is het predicaat ‘Zeer Energiezuinige Nieuwbouwwoning’ (ZEN) van toepassing.

De woningen combineren de duurzame technieken voor onder meer ventilatie, verwarming en isolatie met een slim en eenvoudig centraal regelsysteem. Door de hoogwaardige verduurzamingsmaatregelen, onderling communicerende apparatuur en samenwerkende uitvoerders is het mogelijk tegen een startersprijs volledig energieneutraal, maar tegelijkertijd comfortabel te wonen.

Jaap Betsema: “Energieneutrale woning voor iedereen mogelijk”

Ontwikkelaar Willem Koppen dook in de bouwketen om de juiste partijen bij elkaar te brengen en selecteerde als hoofdaannemer Delfsma Bouw & Ontwikkeling, onderdeel van Betsema Groep.

“Gezien het politieke en maatschappelijke breed gedragen streven om groener te gaan leven, is het moeilijk uit te leggen waarom energieneutraal wonen niet met elk budget bereikbaar is”, aldus Jaap Betsema, DGA van Betsema Groep. “Met NeroZero laten we daarom zien dat een nul-op-de-meterhuis voor iedereen mogelijk kan zijn.” Betsema benadrukt bovendien de realiteitszin waarmee NeroZero BV, Delfsma Bouw & Ontwikkeling en andere partners het project uitvoeren. “Geen hypothetische scenario’s of nog te ontwikkelen technieken, nee, alles is onderzocht in de reeds gebouwde test- en meetwoning en met bestaande middelen direct te realiseren.”

Willem Koppen: “Kosten drukken zonder aan kwaliteit in te boeten”

Doordat alle  betrokken partijen vanaf het begin samenwerken, blijven de NeroZero-woningen betaalbaar voor sociale huurders en starters op de woningmarkt. “Verduurzamingstechnieken achteraf op elkaar laten aansluiten, vraagt vaak kostbare aanpassingen aan apparatuur of programmatuur”, legt Willem Koppen van NeroZero BV uit. “Door in een vroeg stadium in te grijpen, fabrikanten samen te brengen en de eindproducten naadloos op elkaar af te stemmen, drukken we de kosten zonder aan kwaliteit in te boeten.”

Sociale, energieneutrale én gezonde woningen

Alle verduurzamingsmaatregelen werken samen om het energieverbruik te beperken, het wooncomfort te vergroten en gezonde woonomstandigheden te creëren, waarbij ontwikkelaar NeroZero BV het motto ‘natuurlijk als het kan, mechanisch als het moet’ hanteert. Zo worden de NeroZero-woningen geleverd met een speciaal ontwikkelde, fluisterstille afzuigkap in de keuken. Uit recente studies van TNO blijkt immers dat de luchtkwaliteit binnenshuis sterk negatief wordt beïnvloed door bij het koken vrijkomende fijnstof. Met deze ruimschootse mogelijkheden tot ventilatie, natuurlijk én technisch, ondervangt NeroZero BV een bij luchtdichte woningen veelgehoorde klacht. Met zulke innovatieve oplossingen realiseert het, in samenwerking met Delfsma Bouw & Ontwikkeling, woningen die sociaal, energieneutraal en gezond zijn.

Fotograaf: Michiel Wijnbergh.

Menu