Hoogste woontoren van Leeuwarden wordt gerenoveerd en verduurzaamd

HOOFDAANNEMING, NIEUWS

De gevels van een woontoren van 19 verdiepingen aan het Prins Clausplein 1 t/m 115 te Leeuwarden, voorheen bekend als de Avéro-residentie, worden in 2021 gerenoveerd en verduurzaamd. De VVE van het appartementencomplex en Jaap Betsema, directeur van Delfsma Bouw & Ontwikkeling (onderdeel van Betsema Bouwgroep), hebben hun handtekening gezet voor de renovatie van de gebouwschil, waarvan het renovatieplan werd opgesteld door Groevenbeek Managers en Adviseurs. De verduurzaming moet de bewoners een flinke besparing bezorgen op hun energierekening. Medio april wordt het startsein gegeven voor de uitvoering. Het project wordt naar verwachting in december 2021 opgeleverd.

Verbetering energiezuinigheid

De Woontoren Prins Clausplein, zoals de huidige naam luidt, werd gebouwd in 1988 en is ontworpen door architect Abe Bonnema. Bonnema is vooral bekend geworden dankzij markante hoogbouwprojecten, waaronder de Delftse Poort in Rotterdam (tot 2009 het hoogste gebouw van Nederland). De Woontoren Prins Clausplein was het eerste hoogbouwproject in Leeuwarden sinds de bouw van enkele galerijflats in de jaren ’60 en ’70, en is met 55 meter de hoogste woontoren van de stad.

Ruim dertig jaar na de opening van het 114 woningen tellende complex in 1989 heeft de VVE besloten tot renovatie van de gevel. Na de renovatie voldoet deze aan de modernste standaarden en het gebouw wordt bovendien veel energiezuiniger, dankzij o.a. een nieuwe buitenste laag, nieuwe isolatie en nieuwe ramen en kozijnen.

Gebouw blijft tijdens renovatie bewoonbaar

Omdat het gebouw gedurende de werkzaamheden volledig in gebruik blijft, zorgt Delfsma Bouw & Ontwikkeling voor heldere bewonersinformatie, om te zorgen voor een soepel lopend proces. Bewoners worden goed geïnformeerd over de technische keuzes, de planning en de voorbereidingen die getroffen moeten worden. Een paar dagen voordat de werkzaamheden starten controleert de werkvoorbereider of bewoners zich aan het voorbereiden zijn, of er nog vragen zijn en of er extra hulp nodig is. De persoonlijke aanpak zorgt voor het bereiken van voldoende bewonersparticipatie, bereidheid om mee te werken, een vlotte doorlooptijd en een hoge bewonerstevredenheid.

Menu